Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van duurzame installaties als zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletketels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers waaronder verenigingen.
Waarom ISDE subsidie
De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze nieuwe subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt.
Voor particulieren, bedrijven en verenigingen
ISDE subsidie is beschikbaar voor zowel particulieren als bedrijven. De zakelijke markt is voor deze subsidie een breed begrip. Belangrijk is dat u een geldig KvK-nummer heeft. Hieronder een overzicht van partijen voor wie de subsidie van toepassing is:
- particulieren
- zelfstandig ondernemers
- bedrijven
- verenigingen van eigenaren (VVE’s)
- woningcorporaties
- ondernemers in de land- en tuinbouw
- maatschappen
- stichtingen
- verenigingen
*Ook kunnen gemeenten, provincies en openbare lichamen, als bedoeld in de Wet gemeenschappelijke (Wgr) in de hoedanigheid van marktpartij of als eigenaar of huurder van een roerende of onroerende zaak, subsidie aanvragen.
Aanvragen
Aanvragen kan online via mijn.rvo.nl. Hiervoor heeft u eHerkenning nodig. U kunt ook iemand machtigen de aanvraag namens u te doen.
Voorwaarden
- U mag nog geen koopovereenkomst zijn aangegaan wanneer u subsidie aanvraagt.
- Het apparaat wordt in Nederland geïnstalleerd.
- U bent eigenaar van de investering.
- U kunt bewijs aanleveren dat de apparaten geïnstalleerd zijn door een deskundige installateur. Dit bewijs kan bijvoorbeeld een factuur van een installateur of aannemer zijn.
- U krijgt nooit meer subsidie dan het maximum bedrag in de verleningsbeschikking.
- U mag het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de subsidievaststelling verwijderen.
- U neemt het apparaat binnen 12 maanden na de goedkeuring (verlening) van de subsidie in gebruik. Het kan voorkomen dat dit niet lukt binnen deze termijn. Wilt u uitstel? Meld dit schriftelijk bij RVO.nl onder opgaaf van de reden van vertraging en de geplande realisatiedatum. U overlegt daarbij een (kopie) koopovereenkomst van het te subsidiëren apparaat. RVO.nl kan eenmalig uitstel verlenen voor de realisatie. Daarbij geldt de voorwaarde dat er concreet uitzicht bestaat op realisatie binnen een afzienbare en afgesproken termijn. Wanneer het project is gerealiseerd vraagt u de vaststelling aan.
- Subsidie aanvragen voor meer dan 1 apparaat? Dat mag. Maar u doet 1 subsidieaanvraag per categorie.
Budget
Het budget voor 2018 wordt opgehoogd van €90 miljoen naar €100 miljoen euro. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pellet kachel en de energieprestatie.
De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie daarvan. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten op de website van RVO.nl, dat de regeling uitvoert in opdracht van de overheid.
Wij kunnen u exact voorrekenen welk subsidie bedrag u krijgt per duurzaam apparaat en u hierin adviseren in het proces. Neem contact op en maak een afspraak.